Marti, 11 August 2020

Acuzații grave în interiorul Agenției spațiale ruse! Consilierul directorului, arestat pentru spionaj în favoarea NATO

Acuzații grave în interiorul Agenției spațiale ruse! Consilierul directorului, arestat pentru spionaj în favoarea NATO

,,Îndeplinind însărcinări din partea unuia dintre serviciile secrete ale NATO, Safronov colecta şi transmitea informaţii care reprezentau secrete de stat despre cooperarea tehnico-militară, apărare şi securitatea Federaţiei Ruse", a precizat un purtător de cuvânt al FSB. Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a subliniat că Safronov este suspectat că ,,a transmis date secrete unor servicii de informaţii străine".

Directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, a dat asigurări că Safronov era responsabil de comunicare și nu avea acces la informații secrete în cadrul Agenției. Pe de altă parte, Kremlinul a transmis că arestarea sa ,,nu are nicio legătură cu activitatea sa jurnalistică".

Ivan Safronov a fost nouă ani jurnalist. A lucrat la Kommersant, scriind despre producţia şi comerţul rusesc cu arme şi despre industria spaţială rusă. A publicat informații despre accidentul unui submarin secret în Arctica, incendiul de la bordul unicului portavion rusesc, incidente în cursul unor exerciţii militare supervizate de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi despre prima prăbuşire a avionului de luptă de ultimă generaţie Su-57, notează Agerpres. În iulie 2019, s-a mutat la publicaţia economică Vedomosti și, în mai 2020, a devenit consilierul lui Dmitri Rogozin.

Mai mulți susținători ai fostului jurnalist au manifestat în faţa sediului serviciilor de securitate la Moscova. Redacţia Kommersant a publicat un mesaj de susţinere, denunţând acuzaţii ,,absurde" şi salutând ,,unul dintre cei mai buni jurnalişti ai ţării", un ,,mare profesionist" şi ,,patriot adevărat". ,,Este foarte dificil pentru persoanele acuzate de înaltă trădare să facă obiectul unei anchete echitabile şi unui proces transparent. Publicul este constrâns să nu conteze decât pe declaraţiile serviciilor speciale, a căror muncă ridică în fiecare an din în ce în ce mai multe semne de întrebare", notează ziarul.

Tatăl lui Ivan Safronov, fost colonel în armată și, de asemenea, jurnalist la Kommersant pe teme militare, a murit în 2007, în condiţii suspecte. El pregătea un articol privind vânzările ilegale de armament rusesc către Siria şi Iran, dar nu a reușit să mai trimită articolul redacţiei. S-a spus atunci că s-ar fi sinucis aruncându-se de la etajul patru al imobilului în care locuia, la Moscova, notează Agerpres.

Sursa:

Vezi si alte stiri din International

Alte articole din International

Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. Press-Mania.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.
Press-Mania © 2013-2018 Toate drepturile rezervate.

Press-Mania Feedback